O víkendu 18. – 20. 10. 2019 se na naše gymnázium vydalo bezmála 100 debatérů rozdělených do 26 tříčlenných a 27 rozhodčích z celé republiky, aby soutěžili v debatních dovednostech na 1. turnaji XXV. ročníku Debatní ligy.

V prostorách historické budovy se už po třetí za sebou debatuje skvěle, hosté se tu cítí nadmíru komfortně, z úst Jana Novotného, prezidenta ADK (Asociace debatních klubů), která je pořadatelem akce, zaznělo několikrát, že jde o nejpříjemnější debatní turnaj v roce. Na jeho úspěchu se kromě atraktivního prostředí školy podílí i atmosféra města, kvalitní ubytování v Domově mládeže v Hradecké ulici a zejména přístup hradeckých debatérů, kteří s ochotou a nasazením přichystají učebny a společné prostory hostujícím debatérům.

V letošním ročníku náš debatní klub rozdělil síly mezi tradiční týmy (Levopravé žralokárium a Kolumbárium, loňské finalisty celoroční soutěže) a týmy s nováčky (Přítulný Anonym a Kočyčki123), v kterých se objevily nové tváře našeho klubu. Zda se investice hodit neplavce do vody, ať se naučí plavat hned, se ukáže později. Letos sice nekončíme v Hradci na stupních vítězů, vezeme jen 10. a 15. místo, ale nováčci se nebáli a debatovali. V příštím turnaji, snad v Ostravě či v Opavě, už budou na bitvu lépe připraveni.

Letošní ročník byl navíc první debatním turnajem, kde se v seznamu rozhodčích poprvé objevilo jméno hradeckého pedagoga, Iveta Krausová se etablovala v nové roli více než dobře, bez bázně a hany rozhodovala v panelech rozhodčích tvrdě a nekompromisně.

Chcete debatovat s námi? Přijďte na klub každou středu od 14:00 ve studovně, jste vítáni.

Tomáš Kotler, náčelník klubu