S pravidly chování a preventivními opatřeními ve škole budou všichni žáci seznámeni po svém příchodu 1. září.

Na základě pokynů, které vydalo Ministerstvo školství 17. srpna t. r., jsme přistoupili k omezení řady aktivit, jež jsme na podzim plánovali. Důvodem jsou preventivní epidemiologická opatření, jak MŠMT pokyny zdůvodňuje.

Pro letošní rok se ruší prožitkový kurz Čtyři dny v reálném socialismu, závod Mezi mosty, vzdělávací projekt pro seminář aplikované matematiky a výtvarné výchovy a všechny školní akce, na kterých dochází k prolínání třídních kolektivů. Akce třídního charakteru konané v rámci vyučování se uskutečnit mohou. S konáním adaptačních kurzů tříd prvního ročníku počítáme, protože se jedná o akci jednoho kolektivu, jejíž uskutečnění navíc ministerstvo přímo připouští.

Zaplacené zálohy budou se žáky vypořádány v průběhu září.

Přímo ve škole jsme přijali některá nová opatření, abychom snížili riziko nákazy. U každého umyvadla jsou k dispozici dezinfekční mýdla, na toaletách i dezinfekce. Škola je nově vybavena automatickými dávkovači dezinfekce na chodbách (zejména u vchodu a v jídelně). Je zaveden důkladný úklid, opět za použití dezinfekčních prostředků, a režim intenzivního větrání budovy.

Ve školní jídelně je upraven provoz tak, aby se skupiny žáků pokud možno nepotkávaly, zrušili jsme výdejovou samoobsluhu. Kvůli nedostatečné velikosti jídelny máme zavedený poměrně složitý časový harmonogram výdeje obědů a posunů hodin. Prosíme o pochopení a důsledné dodržování.

Prosíme Vás, abyste do školy nechodili, pokud máte příznaky infekčního onemocnění. Jsme povinni Vás v letošním roce vracet domů. Pokud trpíte alergií, která má podobné symptomy jako infekční onemocnění, budeme po Vás na pokyn MŠMT chtít lékařské potvrzení, že nemáte infekční nemoc.

Noste si do školy hygienicky zabalenou roušku, kterou použijete v případě, že byste byli odesláni domů pro infekční projevy (stálé nošení v prostorách školy zatím není povinné). Pokud Vás ze školy odešleme domů s příznaky infekčního onemocnění, je Vaší povinností kontaktovat telefonicky svého praktického lékaře a vyžádat si od něj další postup.

Pokud byste se dostali do karantény, povedeme Vaši absenci na základě rozhodnutí o karanténně jako nezapočítávanou. Po dobu karantény Vám zavedeme distanční vzdělávání.

Prosím Vás, abyste při pohybu ve škole minimalizovali osobní kontakty ve společných prostorách s žáky z jiných tříd či výukových skupin. Dodržujte zásady osobní hygieny, dezinfikujte si ruce.

Čeká nás zvláštní školní roky, ale na základě zkušeností z jara nabývám přesvědčení, že to zvládneme za lecjakých okolností!

Matěj Havel

ředitel gymnázia